Wat kies jij?

Contrast of ton sur ton?

vrijdag 22 november 2019 | Styling

Kies jij voor contrast of ton sur ton in je interieur?

Gordijnen kunnen een interieur helemaal afmaken, zeker in een bijzondere stof of kleur. Kies je voor een kleurenpalet, dan kun je heel mooi contrast toepassen in patronen en texturen.

Experimenteerden we in de sixties en seventies nog met uitbundige en grafische patronen, in de jaren tachtig van de vorige eeuw schakelden we bijna massaal over op ‘vijftig tinten wit (of beige)’ en rolgordijnen of lamellen. Lekker strak en dat zorgde voor een rustige basis in huis.

Toch kan kleur ons ook veel bieden. Kleur kan een emotie oproepen, je stemming veranderen, je opbeuren en zelfs - ja, echt - insecten verdrijven. Wie durft, kan dus aan de slag met kleur in de gordijnen. Lekker theatraal, met weelderige stoffen, rijkgeplooid en misschien met een uitgesproken dessin. Om van je gordijnen een echte eye catcher te maken, kies je voor een pittige kleur of duidelijk patroon. Helemaal compleet maak je zo’n statement-gordijn met mooie passementen: franjes, tressen, koorden en sierknopen. Gordijnen in een knalkleur of exotische motieven steken nogal af in een verder al te wit interieur, dus zorg ook voor - een contrasterende - kleur op de wand of vloer. Wat te denken van zachtgele wanden in combinatie met steenrode gordijnen voor een zonnig en mediterraans effect? Of zeeblauwe gordijnen bij een donkere vloer met natuursteenloo?

Voor wie dat te ver gaat, maar wit ook te wit, is er nóg een optie om toch te spelen met contrast. Kiezen voor een kleurenpalet - bijvoorbeeld verschillende tinten blauw die goed bij elkaar passen, aangevuld met afgezwakte tonen en bijpassend wit - brengt uitkomst en rust. De gekozen kleur voert - letterlijk haast - de boventoon, en de spanning zit in het spelen met patronen en texturen. Wat te denken van wit houtwerk, afgewisseld met behang in een blauw/witte print, een blauw kleed en kussens, en gordijnen in kobaltblauw én een paar banen in print? Het resultaat is een spannend en rijk interieur dankzij contrasten binnen het spectrum van één kleurenpalet.

Wil jij advies over hoe je het beste kleur kan toepassen in jouw interieur? Kom eens langs in onze winkel en laat je adviseren.